එවිට වකුගඩු රෝගී විය හැකියි.. එමෙන්ම ශරීරයට අවශ්ය ශක්තිය නොලැබී යාම හේතුවෙන් අවශ්ය ශක්තිය ලබාගැනීමට තෙල් හා ප්රෝටීන දහනය කිරීමට වෙහෙසීමෙන් අක්මාවට, අගන්යාශයට, ස්නායුවලට, ඇස්වලට මෙයින් බලපෑම් ඇතිවිය හැකියි... එය ඇත්තෙන්ම භයානක තත්ත්වයක්... ඉතින් මේ කියන්න යන්නේ දියවැඩියා තත්වය පාලනය කරගන්න ඔබට ඉතාමත් ලේසියෙන් ආහාරයට එකතු කරගන්න පුළුවන් ආහාර කීපයක්....
1. නිවිති
නිවිති යනු ආහාරමය තන්තු, විටමින්, ෆෝලේට්, ක්ලෝරෝෆිල්, මැන්ගනීස්, කැල්සියම්, පොටෑසියම්, සින්ක්, පොස්පරස්, ප්රෝටීන් සහ කැරොටින්වල ඉතා හොඳ ප්රභවයක්.... එපමණක් නොව නිවිති වල ග්ලයිසමික් දර්ශකය 0 ට ආසන්න වන අතර එම නිසා එය රුධිර ග්ලූකෝස් මට්ටම ස්ථාවර කිරීම සඳහා දියවැඩියා රෝගීන්ට බෙහෙවින් උපකාරී වෙනවා...
2. කඩල
කඩල වල තන්තු අධික ප්රමාණයක් සහ සාධාරණ පොටෑසියම් ප්රමාණයක් ඇත.. එසේ එය විටමින් C සහ ප්රෝටීන් වලින් පොහොසත් ප්රභවයක්... එහි ග්ලයිසමික් දර්ශකය 39 කි.එබැවින් දියවැඩියා රෝගීන් සඳහා කඩල ඉතාමත් හිතකර වෙනවා...
3. රතු සහල්
රතු සහල් බොහෝ දියවැඩියා රෝගීන් ආහාරයට ගන්නා පොදු ආහාරයක්... එයට හේතුව සුදු සහල් හා සසඳන විට රතු සහල්වල ග්ලයිසමික් දර්ශකය අඩු බැවිනි... එබැවින් දියවැඩියා රෝගීන් රතු සහල් ආහාරයට ගැනීම සෞඛ්ය සම්පන්න වෙනවා..
4. රටකජු
රටකජු රනිල කුලයට අයත් බෝගයක් ලෙස සැලකෙන අතර එය රුධිර සීනි ස්ථාවර කිරීමට සහාය වෙනවා... එබැවින් දියවැඩියා රෝගීන් සඳහා රටකජු ආහාරයට ගැනීම ඉතා සුදුසුයි..
5. මුං ඇට
මුං ඇට යනු තන්තු, විටමින් C සහ ඛනිජ ලවණ වල විශිෂ්ට ප්රභවයක්.. ඒවා ප්රතිශක්තිකරණ පද්ධතිය ශක්තිමත් කිරීමට උපකාරී වන අතර දැවිල්ල ඇතිවීම වැළැක්වීම සඳහා සහාය වන ප්රතිඔක්සිකාරක ද සපයයි... එසේම දියවැඩියා රෝගීන්ට ද ඉතාමත් හිතකර ආහාරයක්..
6. මාළු
මාළු දියවැඩියා රෝගීන්ට ඉතා හොඳයි... මන්දයත් හදවත ශක්තිමත් කරන සහ දියවැඩියාව වළක්වන මේද විශේෂයක් වන ඔමේගා 3 වලින් ඒවා පොහොසත්... එබැවින් ඔබේ ආහාර වේලට මාළු ඇතුළත් කර ගැනීම රුධිරයේ සීනි මට්ටම අඩු කිරීමට බෙහෙවින් උපකාරී වෙනවා..
7. සුදුළූණු
සුදුළූණු සාරය දියවැඩියා රෝගීන්ගේ ඉන්සියුලින් මට්ටම ඉහළ නංවන අතර එමඟින් රුධිර සීනි මට්ටම අඩු කරන බව අධ්යන වලින් පවා හෙළි වී ඇත.
8. රතු මිරිස්කරල්
වියළි රතු මිරිස් වසර දහස් ගණනක් තිස්සේ ආහාර, ඖෂධ සහ සැරසිලි කටයුතු සඳහා ද භාවිතා කරන බව දන්නා කරුණක්... එපමණක් නොව මෙම වියළි මිරිස් කරල් ප්රතිග්රාහකය ස්නායු රෝග සහ වේදනාව, කාංසාව වැනි තත්වයන් සමනය කිරීමට ද උපකාරී වෙනවා... එසේම එය දියවැඩියා රෝගීන්ට ද ඉතා වැදගත් ඉන්සියුලින් නියාමකයෙක්..
9. අත්තික්කා
අත්තික්කා කොළ වල දියවැඩියා විරෝධී ගුණයක් ඇති අතර එයට දියවැඩියාව ඇති පුද්ගලයින්ගේ ඉන්සියුලින් මට්ටම අඩු කළ හැකියි...
10. චියා බීජ
චියා බීජ සෞඛ්ය සම්පන්න මේද, විටමින්, තන්තු සහ ප්රතිඔක්සිකාරක වලින් පොහොසත්... එසේම එක් අධ්යයනයකින් හෙළි වූයේ එය දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව ඇති රෝගීන් තුළ හෘද රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කරයි...
11. කැරට්
කැරට්වල අඩංගු බීටා කැරොටින් අඩංගු වන අතර එය ඇස් පෙනීම වැඩි දියුණු කිරීමට උපකාරී වේ.එසේම එහි අඩු ග්ලයිසමික් ප්රමාණයක් අඩංගු වේ.එබැවින් කැරට් දියවැඩියා රෝගීන් සඳහා හිතකර වෙනවා...
12. මල් ගෝවා
ග්ලයිසමික් දර්ශකය සම්බන්ධයෙන් ගත් කල චෙරි වල එය ඉතා අඩුයි... එබැවින් දියවැඩියා රෝගීන්ට සෞඛ්ය සම්පන්න යැයි සැලකේ. අඩු ග්ලයිසමික් දර්ශක සහිත ආහාර වේලක් පිළියෙල කිරීමේදී එය අනිවාර්යයෙන්ම සලකා බැලිය යුතු පලතුරක්...
13. බෝංචි
මේවා තන්තුවලින් පොහොසත් වන අතර දිගු කාලීනව ඔබට පූර්ණ බවක් දැනීමට උපකාරී වෙනවා... එසේම බෝංචි වල කාබෝහයිඩ්රේට් අඩංගු වන නමුත් ඒවායේ සැලකිය යුතු ප්රමාණයේ ආහාර තන්තු, ප්රෝටීන් සහ අනෙකුත් පෝෂ්ය පදාර්ථ ද අඩංගු වන බැවින් ඒවා සාපේක්ෂව අඩු ග්ලයිසමික් දර්ශකයක් පවත්වා ගෙන යාමට උපකාරී වෙනවා..
14. ඕට්ස්
ඕට්ස් වැනි තන්තු බහුල ආහාර ගැනීමෙන් දියවැඩියාව ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කර ගත හැකි බව අධ්යයනවලින් පවා තහවුරු වී තිබෙනවා... ඊට අමතරව එය ද්රාව්ය තන්තු වලින් සමන්විත වන අතර එමඟින් GIT තුළ ග්ලූකෝස් අවශෝෂණ වේගය අඩු කරනු ලබයි... එපමණක් නොව එමඟින් රුධිරයේ සීනි මට්ටම නිවැරදි මට්ටමක තබා ගැනීම සහතික කෙරෙනවා...