එය එසේ වුණත් තාමත් ශ්රී ලංකාවේ අපි බොහෝ දෙනා සෞඛ්ය සම්පන්න ජීවිතයකට අවශ්ය වන පෝෂණය ගැන සෑහීමකට පත්විය හැකි තරම් දැනුවත් නොමැති බව ඔබ දන්නවාද ? ශ්රී ලාංකිකයින්ගේ ප්රෝටීන් ආහාර පරිභෝජනය පිළිබඳව කර ඇති සමීක්ෂණවලින් මේ පිළිබඳව ඉඟි පළ වී තිබෙනවා.
මුලින්ම අපි සළකා බලමු ප්රෝටීන් යනු මොනවාද සහ එහි වැදගත්කම සළකා බලමු. ප්රෝටීන් කියන්නේ සාර්ව පෝෂක ලෙසින් හඳුන්වන මිනිස් සිරුරට අත්යවශ්යම පෝෂකයක්. අපේ ශරීරයේ වැය වෙන සෛල නැවත අලුත්වැඩියා කිරීම සහ නව සෛල උත්පාදනය ප්රෝටීන්වල වැදගත්ම කාර්යබාරයයි. ප්රෝටීන්වල පමණක් අන්තර්ගත වෙන ඇමයිනෝ අම්ල මේ කාර්යභාරයේදී ඉතා වැදගත් වෙනවා.
ප්රෝටීන් ඌණතාවයක් ඇති වෙනකොට ලේ වල හිමොග්ලොබීන් ප්රමාණය අඩුවීම නිසා අධික වෙහෙස, විඩාව ඇති වීම, අවධානය යොමු කිරීමට ඇති හැකියාව අඩුවීම වගේම හිසකෙස් වැටීම වගේ ශරීරයේ වෙනස්කම් සිදු වෙන්න පටන් ගන්නවා. අපේ ප්රතිශක්තීකරණ හැකියාව බිඳ වැටෙන නිසා අපි නිතර ලෙඩරෝගවලට ලක් වීම සිදු වෙනවා. මේ ටිකෙන් හිතා ගන්න පු`ඵවන් ප්රෝටීන් සුවපත් නිරෝගී ජීවිතයකට කොයිතරම් වැදගත් ද කියලා. විශේෂයෙන්ම පෝෂණය සම්බන්ධයෙන් ජීවිතයේ වැදගත්ම අවධිවල පසුවන කුඩා දරුවන්, ක්රීඩක ක්රීඩිකාවන්, වියපත් අය වගේම ගර්භණී කාන්තාවන්ට ප්රෝටීන් විශේෂයෙන්ම අත්යවශ්යයි.
එක්සත් ජාතීන්ගේ ආහාර හා කෘෂිකර්ම සංවිධානයට අනුව ශ්රී ලංකාව වගේ රටවල වැසියන්ට සම්පූර්ණ ප්රෝටීන් අඩුවක් නැතිව ලබා දෙන ආහාර කාණ්ඩයක් වශයෙන් පෝල්ට්රි කාණ්ඩයට අයත් මාංශ වර්ග සහ බිත්තර වැදගත් වෙනවා. පෝල්ට්රී වශයෙන් හඳුන්වන්නේ කුකුළු මස්, බිත්තර, තාරා මස්, කළුකුම් මස් වගේ පක්ෂී වර්ගවල මාංශ. අනෙකුත් බොහෝ සත්ත්ව ප්රෝටීන් ආහාරවලට වඩා පහසුවෙන් ලබා ගැනීමට හැකි වීම සහ මිලෙන් අඩු වීම මීට හේතුවක් වශයෙන් එම සංවිධානය පෙන්වා දෙනවා.
පහතින් දැක්වෙන්නේ පෝල්ට්රි කාණ්ඩයට අයත් ප්රධානතම ආහාර වර්ග වන කුකුළු මස්, කුකුළු බිත්තර, තාරා මස් සහ කළුකුම් මස්වල අන්තර්ගත පෝෂණය සම්බන්ධයෙන් ඉතා වැදගත් කරුණු කිහිපයක්.
බිත්තර යනු මිහිමත ඇති පෝෂ්යදායීම සහ ඉතා පහසුවෙන් ලබාගත හැකි ප්රෝටීන් බහුල ආහාර වලින් එකකි. මේ නිසා බිත්තර යනු සුපිරි ආහාරයක් ලෙසින් හැැැදින්වීම නිවැරදියි. බිත්තරවල සෑම අත්යවශ්ය පෝෂකයකම කුඩා ප්රමාණයකින් හෝ අන්තර්ගත වන නිසා සමබර ආහාර වේලක ප්රධාන අංගයක් වීමට ඉතා සුදුසුය.
ප්රෝටීන් ගැන නිසි පරිදි දැනුවත්ව, ඒ දැනුම සැමට බෙදා දෙමින් අපි සෞඛ්ය සම්පන්න ජීවිතයකට හුරු වෙමු.
පෝෂණවේදී හිරෝෂන් ජයරංග මහතා
උපුටා ගැනීම - ලංකාදීප පුවත්පත